Kissan raakaruokinta

Meidän kissalassa kissat oppivat syömään raakaruokaa jo syntymästään lähtien. Meillä pennut eivät tutustu ollenkaan kuivanappuloihin taikka teollisesti valmistettuun märkäruokaan. Raakaruokinta ei ole ollenkaan niin vaikeaa, kuin sen voisi kuvitella. Tarvitset vain pakastimen raakaruoan säilyttämiseen ja ruokinta puoli hoituukin kuin itsestään.

Nyt kerron miksi olemme valinneet kissojen ruokintatavaksi raakaruokinnan.

Kissat ovat petoeläimiä. Ne ovat 100 % lihansyöjiä, joiden ruokavalion perustana ovat liha, sisäelimet, lihainen luu- ja rustomateriaali. Kissan ruokavalioon ei siis kuulu missään nimessä viljat, vihannekset tai muut täyteaineet.

Raakaruokinnassa pyrkimyksenä on mahdollisimman luonnonmukainen ruokavalio.

Lihansyöjänä kissa tarvitsee runsaasti proteiinia ja vähän hiilihydraatteja. Liiallinen hiilihydraattipitoinen ruoka lihottaa ja muuttaa kissan suoliston bakteerikantaa epäedulliseksi. Tämä aiheuttaa mm. vatsaongelmia kuten ruoan huono sulaminen, ripuli, ulosteen hajun muuttuminen ( normaalisti kissan uloste ei haise! ).

Raakaruokinnan hyödyt

  • Raakaruokinnalla ehkäistään kissojen ylipainoongelmia
  • Ehkäisee virtsavaivoja. Kissat eivät juo läheskään niin paljon vettä kuin tarve olisi, mikä johtaa helposti krooniseen nestehukkaan, joka on virtsateille ja munuaisille hyvin haitallista. Munuaisten nefronit alkavat useilla kissoilla tuhoutumaan jo luovutusiästä lähtein ja munuaisvaivat eivät ole lainkaan harvinaisia jo alle 8- vuotiailla kissoilla. Raakaruoka sisältää ihanteellisen määrän nestettä (60 - 75 %) ja pitää täten luonnollisesti huolta kissan virtsateistä. Moni erikoisravinnolle siirtynyt kissa on voinut erinomaisesti raakaravinnolla.
  • Ehkäisee hammasongelmia.Osa kissojen hammasvaivoista on pitkälle geneettistä perua. Kuitenkin hammasongelmia olisi paljon myös vältettävissä luonnonmukaisella ravitsemuksella. Kissaeläinten hampaat ja leuat ovat kehittyneet pureskelemaan ja rouskuttamaan kokonaisia saaliseläimiä: luineen, rustoineen päivineen. Tämä mekaaninen rasitus on hyväksi kasvojen lihaksistolle, leuoille ja tietenkin myös hampaille.

Vessakäyttäytyminen.

Raakaruokittujen kissojen uloste on tummaa, kiinteää ja lähes hajutonta. Ero entiseen hiekkalaatikkokäyttämytymiseen voi olla huomattava. Ulosteen määrä on yleensä enää puolet vanhasta, mutta virstaa saattaa olla laatikossa hiukan aikaisempaa enemmän. Tämä muutos kielii raakaravinnon sopivuudesta kissaeläimille - imeytyvyys on niin hyvää, että ulos tulee vain vähän kiinteää jätettä ja nestetasapaino on mallillaan, jolloin virtsaa saattaa tulla hiukan enemmän (riippuen aikaisemmista juomistottumuksista).

Lähteenä : https://www.mushbarf.com/app/uploads/kissa-raakaruokinta-artikkeli.pdf

Yllä onkin jo paljon tieto, minkä takia raakaruokinta kissoilla kannattaa.

Raakaruoka vs. Teollinenruoka

Luonnossa kissa saa kaiken tarvitsemansa nesteen lihasta, sisäelimistä sekä verestä.

Teollisesta ruokinnasta johtuen kissojen munuais- sekä maksaongelmat ovat yleistyneet ja näitä ongelmia tavataan jo 1 vuotiailla kissoilla. Tämä johtuu siitä, että teollinen ja kuivaruoka aiheuttavat kissan kuivumisen , koska kissa ei luonnollisesti ole oppinut juomaan niin paljon kuin hyvin kuiva ja/tai teollisesti prosessoitu ravinto sitä vaatisi.

Kuivanappuloista valtaosa valmistetaan lihajauhosta. Liharaaka-aine on siis kuumennettu ja paineistettu nesteiden poistamiseksi ja tämän jälkeen jauhettu. Jos tuotteessa on käytetty tuoretta lihaa, joudutaan tämäkin kuumentamaan ja paineistamaan, koska nappulat eivät pysy koossa, mikäli tuoreita raaka-aineta ei ole raskaasti käsitelty.

Nappuloiden lihapitoisuus onkin yleisesti noin 10-30 % välillä, joka selittyy sillä että saman eläinproteiinipitoisuuden saavuttamiseksi lihajauhoa tarvitaan vähemmän kuin tuoretta lihaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jopa 70-90 % kuivanappulan sisällöstä on lemmikkiemme ravintoon kuulumatonta " täyteainetta " kuten perunaa, riisiä, kauraa tms. Kaiken lisäksi liharaaka-aineiden monipuoliset ravintoaineet kestävät kuumennusta huonosti. Eli vaikka tuotteessa olisi käytetty laadukkaita liharaaka-aineita, niiden ravinteet ovat valtaosin vahingoittuneet ennen kuin nappula on valmis. Tämän vuoksi lähes kaikki lemmikkiemme tarvitsemat ravinteet on välttämätöntä lisätä keinotekoisesti, synteettisistä lähteistä.

Lähde : Mush.fi instagram

Onko raakaruokinta kallista?

Raakaruokinta on kalliimpaa kuin markettinappulan syöttäminen, mutta edullisempaa kuin eläintarvikeliikkeiden kalleimmat nappulat tai märkäruoat.

Alla laskelma yhden kissan kuukausikulutuksest oletuksena että kissa syö yhdestä kahteen Vaisto Cat -pullaa per ihannekilo.

( Huomioithan, että ruokintamäärät ovat yksilöllisiä. Pienten ja suurten rotujen ruokintamäärät poikkeavat huomattavasti annetuista keskiarvoista, pentuja ruokitaan oletetun aikuispainon mukaan. Omalle kissalle sopiva määrä löytyy kokeilemalla. )

Ihannepainossaan oleva aikuinen kissa syö päivässä 1-2 Vaisto Cat -pullaa per elopainokilo. 5 kg painava ihannepainossa oleva kissa syö n. 5-10 Vaisto Cat -pullaa päivässä. Kuukausitasolla pullia menee n. 150-300. 

Vaisto Cat 800g pusseilla ruokkiessa kuukausihinnaksi muodostuu n. 30-60 euroa.

7,5 kg:n Vaisto Cat Keltainen -suurpakkauksia käytettäessä kuukausihinta on n. 23-45 euroa.

90 % ravinnosta tulee tulla täysravinnosta ja loput 10 % voi olla muuta lihaa. Kaikki Vaisto Cat tuotteet ovat täysravintopullia.

Lähde : Mush.fi instagram

Mush ja muut raakaruoka valmisteet

Me olemme ihastuneet raakaruokinnassa Mush vaisto cat pulliin. Pullat ovat helppoja annostella ja ovat lisäksi täysravintopullia, mikä tarkoittaa sitä että lisäravinteille ei ole tarvetta. Pullia löytyy kolmessa eri maussa : keltainen kana-nauta ( sopii kissanpennuille ) , pinkki sika-kana sekä valkoinen sika-nauta.

Meillä pennut aloittavat keltaisella. Tässä täysravinnossa on huomioitu pentujen tarvitsemat vitamiinit kuten erityisesti D-vitamiinia, kuparia sekä jodia.

Emo syö keltaista ja pinkkiä Mushia sekä sisäelimiä, kanankauloja, kananmunaa ym ym. ja pennut käyvät myös hänen kupillaan. Pennut tottuvat erittäin laajaan ja monipuoliseen ruokavalioon Mush pullien lisäksi.

Hyviä raakaliha pakasteita mitä käytämme löytyy Rahulan rehusta myös. Käytämme sekaisin eri valmistajien tuotteita ja kissat voivat hyvin. Näyttelyssä tuomari kehui kissan olemusta kuinka turkki kiiltää ja kissalla on hyvä lihasmassa. Raakaruokinta näkyy todellakin kissan ulkonäössä!

Pentu muuttaa uuteen kotiin

Kun pentu muuttaa meiltä uuteen kotiin, annamme hyvät ruokinta ohjeet mukaan sekä lahjakortin, jolla saa haettua yhden pussin Mush vaisto cat :iä uuteen kotiin ja näin pääsee heti aloittamaan raakaruokinnan, mitä pentu on tottunut syömään kasvattajankin luona.Pentujen ruokalautanen
Pentujen ruokalautanen
© 2019 FI*Snowcatcher cattery. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!